duminică, 21 noiembrie 2010

Designul lucrurilor de zi cu zi

Titlul acestui articol mi-a fost inspirat de aparitia celei de-a 50 a carti din portofoliul editurii Publica, cartea cu acelasi titlu a profesorului emerit de stiinte cognitive Donald Arthur Norman, consultant pentru mai multe companii, printre care boardul editorial al faimoasei Encyclopaedia Britannica si Chicago Institute of Design, cofondator al Nielsen Norman Group, o firma de consultanta pentru companiile care-si doresc "umanizarea" produselor si serviciilor.

"Deseori ne aflăm în faţa unei uşi care nu se deschide din prima încercare. La propriu. Pentru că trebuie să tragem sau să împingem, nu se ştie. Sau suntem în faţa unui aparat cu multe butoane şi butonaşe, care nu ştim exact la ce servesc. Eroare de design, ne spune autorul acestei cărţi, care susţine că designul trebuie să ţină cont de nevoile utilizatorului şi de principiile psihologiei cognitive." (Donald Arthur Norman, Designul lucrurilor simple, editura Publica, Bucuresti, 2009)

O vorba binecunoscuta spune cam asa: atunci cand ti se inchide sau nu ti se deschide o usa, indrazneste si intra pe-o fereastra. Sa nu renunti si sa indraznesti inseamna sa-ti pastrezi credinta si speranta, chiar si atunci cand iti lipseste curajul si nu vezi limpede ce si cum ar fi mai bine sa faci. Inaintand si actionand, ceata se ridica si dobandesti claritate. Atitudinea noastra este diferenta care face excelenta.

Toate obiectele au un limbaj semantic - ne vorbesc. Forme, linii, culori si texturi comunica cu simturile noastre si formeaza experientele noastre zilnice. Cred ca este important sa nu supraimpodobim obiectele si sa pastram o anumita natura a produsului, dar cred, de asemenea, ca obiectele trebuie sa ne atinga simtul vizual, sa ne imbunatateasca experientele si sa fie mai umane." (Karim Rashid, Design your self, editura Publica, Bucuresti, 2008)

Karim Rashid's Window Inspiration - Marvin Windows and Doors

Inspiratie!

© Prof. formator Virginia - Smǎrǎndiţa Brǎescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*NOU*: GALERIE VIDEO - SCOALA "INVATATOR N. PASLARU" CASIN

PROIECTE CARE NE PLAC SI LE SUSTINEM

sigur.info-internet mai sigur pentru copii
Let’s Do It, Romania!